CV Dick Grasman CV Dick Grasman

Dick Grasman werd in 1949 te Rotterdam-Zuid geboren. Na een aantal jaren lessen op het harmonium thuis, kreeg hij kerkorgelles van Jan Brandwijk op 13-jarige leeftijd. Op zijn middelbare school speelde hij iedere morgen in de ochtendwijdingen, samen met Jacques van Oortmerssen (toen 13 jaar oud), die later hoofdleraar orgel aan het Amsterdams Conservatorium werd.
In 1964 verhuisde hij met zijn ouders naar Jutphaas (nu Nieuwegein), waar hij vaste organist werd van de NH kerk aldaar. Na zijn HBS-periode in Utrecht nam hij orgelles bij Theo Teunissen aan de muziekschool in die stad, waar hij vele orgels bespeeld heeft. Onvergetelijk voor hem was de bijdrage die hij mocht leveren in de doopdienst in de Domkerk van de prinsen Constantijn en Bernhard jr. Hij bespeelde daar het kistorgel bij een cantate van Buxtehude en bij doopliederen door een kinderkoor.
Na een MO-studie Duitse taal en letterkunde aan de UvA werd hij leraar Duits aan het Comenius College te Hilversum. In die tijd werd hij pianist-organist van een heel groot jeugdkoor, het Interkerkelijk Jeugdkoor in Amsterdam-Watergraafsmeer o.l.v. Peter Dogger. Een fantastische ervaring leverden de optredens in het Concertgebouw in Amsterdam met voor de pauze een klassieke mis met zangers en orkest en daarna het eigen jeugdkoorrepertoire.
Toen hij in 1977 trouwde met een van de sopranen van het koor (en daar inmiddels al 41 jaar mee getrouwd is) , verhuisde hij naar Enkhuizen. In die regio werd hij leraar Duits aan het Martinuscollege te Grootebroek en ook weer organist en pianist van allerlei kerken en koren. Met de Martinus Cantorij in Zwaag deed hij mee aan vele Evensongs, o.a. in de Bavo in Haarlem, de Oude Kerk in Amsterdam en de Hooglandse kerk in Leiden.
Ook speelt hij lichte muziek, popsongs en luisterliederen; hij speelde zelfs een paar jaar in een band met popmuziek uit de jaren 60 en 70.
De laatste tijd is hij begeleider (op piano) van het koor van de Westfriese Ekklesia in Wognum en van Geanne van Soelen, een jonge zangeres uit Enkhuizen met een prachtige stem en voordracht.

 

terug